Susipažinkite su skirtingais vanilės tipais

Discover the various types of vanilla

Vanilė – tai ne tik mėgstamas skonis visame pasaulyje, bet ir ilgaamžes kulinarines tradicijas bylojantis augalas. Išgaunama iš vanilės orchidėjų ankščių, šis universalus ir aromatingas prieskonis yra toli gražu nepaprastas. Kviečiame leistis į kelionę ir susipažinti su įvairiomis vanilės rūšimis, kurios kiekviena turi savo unikalius bruožus ir panaudojimo galimybes.

Madagaskaro vanilė

Madagaskaras, dar vadinamas „pasaulio vanilės sostine“, yra žinomas dėl savo aukščiausios kokybės ir populiariausių vanilės ankščių. Madagaskaro vanilė pasižymi sodriu, kreminiu ir saldžiu skoniu su karamelės natomis ir aksomine tekstūra. Ji dažnai pasirenkama kepiniams, o jos išskirtinis aromatas papildo tokius desertus kaip pyragai, sausainiai ir kremai.

Taitinė vanilė

Kylanti iš tropinio salyno, Taitinė vanilė yra vertinama dėl savo subtilių gėlių ir vaisinių natų. Šis skonis yra lengvesnis ir švelnesnis nei Madagaskaro vanilės. Taitinė vanilė puikiai tinka desertams su vaisiais, ledams ir tropiniams kokteiliams, kur reikalingas silpnesnis skonis.

Meksikos vanilė

Meksikos vanilė žavi savo ryškiu ir aštriu charakteriu. Jos gilus, žemiškas skonis su dūmo natomis suteikia unikalų prieskonį tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams. Ji idealiai tinka šokoladiniams desertams, cinamonu pagardintiems kepiniams ir tradiciniams Meksikos patiekalams, pavyzdžiui, „mole“ padažams.

Burbono vanilė

Nepaisant pavadinimo, Burbono vanilė neturi nieko bendra su alkoholiu. Pavadinimas kilo nuo Burbonų dinastijos, valdžiusios Prancūziją ir jos kolonijas, įskaitant Burbono salą (dabartinę Reunjono salą). 1964 m. vanilė, auginama Indijos vandenyno vakarinėse salose, buvo pavadinta Burbono vanile. Šis pavadinimas siejamas tik su vieta, o ne su alkoholiu, išskyrus vanilės ekstraktą, kuris gaminamas mirkant vanilės ankštis tirpale, kuriame yra bent 35 % etanolio.

Grįžtant į Madagaskarą

Madagaskaras – ketvirta pagal dydį sala pasaulyje, dažnai vadinama „aštuntuoju žemynu“ dėl savo unikalios gamtos – šiandien atsakinga už apie 80 % pasaulinės Vanilla Planifolia vanilės gamybos. Tropinis klimatas, aukšta temperatūra ir drėgmė, derlinga dirva bei vietinių ūkininkų sukaupta patirtis padėjo Madagaskarui tapti pirmaujančiu Burbono vanilės tiekėju tiek kiekybės, tiek kokybės atžvilgiu.