Kaip pasirinkti ir naudoti vanilės ankštis

How to Select and Use Vanilla Beans
Burbono vanilės ankštys, botaniškai vadinamos Vanilla planifolia arba Vanilla fragrans, kilusios iš Meksikos įlankos pakrantės. Kai jos auginamos Meksikoje, vadinamos meksikietiškomis pupelėmis. Tačiau kai ta pati augalų rūšis auginama Madagaskare, Indonezijoje ir įvairiuose kituose regionuose, pupelės vadinamos Burbono vanilės pupelėmis. Išimtis - Taičio vanilės pupelės, kurios, nors šiandien laikomos atskira rūšimi, taip pat kilusios iš Meksikos.

Vanilės pupelių skonis ir aromatas gali skirtis priklausomai nuo jų auginimo vietos. Skirtingas dirvožemis, klimatas ir džiovinimo būdai suteikia pupelėms unikalių savybių. Netgi vos už 20 mylių viena nuo kitos užaugusios pupelės gali pasižymėti nežymiais, bet ryškiais skonio ir išvaizdos skirtumais.

Patarimai, kaip išsirinkti kokybiškas pupeles

Aukštos kokybės vanilės pupelės, nepriklausomai nuo jų kilmės, turi būti sodraus, sodraus aromato, liečiant - riebios ir glotnios. Venkite silpno kvapo, dūminės, trapios, sausos ar turinčios pelėsio požymių pupelių.

Burbono vanilės pupelės paprastai būna ilgos ir lieknos, gilaus, sodraus skonio ir aromato. Jos turi storą, riebią odelę, jose gausu smulkių sėklų ir jos skleidžia stiprų vanilės aromatą. Madagaskaro ir Komorų salų Burbono vanilės pupelės dažnai apibūdinamos kaip kreminės, panašios į šieną ir saldžios, su ryškiomis vanilino natomis. Panašios savybės būdingos ir kitų tos pačios kilmės regionų pupelėms, jei jos surinktos prinokusios ir tinkamai išdžiovintos.