Šveicariškas obuolių pyragas

Swiss Apple Pie Recipe

Ar gali rudenį būti per daug obuolių pyragų? 🙂 Retorinis klausimas, juk šie kepiniai derliaus sezonu visada madoje. Paprastai obuoliniai pyragai kvepia cinamonais, o aš šįkart išbandžiau kitokią versiją – paskaninau kepinį vanile. Tai šveicariškas obuolių pyragas, kurio viršuje suraityta plikyto kremo spiralė. Receptą atradau vartydama socialines medijas, labiausiai užkabino ta spiralė 🙂 Nes juk ką dar galima naujo sugalvoti obuolinių kepinių serijoje? Visos formos, visi skoniai jau nekart išmėginti, tad šis tas naujo visada padaro įspūdį!

Aš šiuo pyragu vaišinau mūsų namuose besisvečiavusius bičiulius iš Japonijos. Tie, kurie susidūrę su japoniškais desertais, neleis sumeluoti – jie itin saikingai saldūs. Šis kepinys mano svečiams taip patiko, kad paprašė ir antros porcijos (kas su japonais ne taip dažnai pasitaiko:)), tai bent jau cukraus kiekį aš pataikiau teisingai (japoniškam skoniui). Jei jūs esate pratę valgyti saldžiau, dėkite cukraus į pyrago tešlą bent 30-40g daugiau. Taip pat, žinoma, atsižvelkite ir į obuolių rūgštumą/saldumą.

Net neabejoju, kad vanilę pakeitus cinamonu, pyragas gautųsi ne mažiau gardus, tad jei patiks, išmėginkite ir kitus variantus!

Minkštas, sultingas pyragas, labai saikingai saldus, kvepiantis vanile ir saulėtu rudeniu. Vanilę šiame recepte galite keisti arba papildyti cinamonu – skonis bus labiau tradicinis, lietuviškas.

Ingredientai
4 kiaušiniai
140g cukraus (jei mėgstate saldžiau, dėkite 180g)
1 vanilės ankšties grūdeliai arba ½ šaukštelio vanilės pudros
80ml augalinio aliejaus
2 šaukštai graikiško jogurto
270g miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnis druskos
3 dideli obuoliai, supjaustyti plonomis riekelėmis
Plikyto kremo spiralei:

1 kiaušinis
50g cukraus
¼ šaukštelio vanilės pudros
30g krakmolo
240ml pieno

20cm skersmens torto kepimo formą (su nusegamais kraštais) išklokite kepimo popieriumi (ir dugną, ir šonus). Įkaitinkite orkaitę iki 170C (su apipūtimo funkcija).

Dubenyje (arba elektrinio kombaino inde) iki purumo suplakite kiaušinius su cukrumi ir vanile. Supilkite aliejų ir jogurtą ir toliau plakite, kol gerai susimaišys. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska ir lengvai sumaišykite, tik kol susijungs ingredientai.

Į kepimo formą įpilkite apie trečdalį tešlos, paskirstykite per visą plotą. Surikiuokite vieną šalia kitos obuolių skilteles (pusę kiekio). Ant viršaus supilkite kitą trečdalį tešlos, surikiuokite likusias skilteles ir ant viršaus supilkite likusią tešlą.

Pasiruoškite plikytą kremą: suplakite kiaušinį su cukrumi ir vanile, kol masė taps puri ir balkšva, įmaišykite krakmolą. Užvirinkite pieną, įpilkite samtelį karšto pieno į kiaušinių masę, nuolat plakdami. Tada pamažu supilkite likusį pieną ir sumaišykite. Visą kremo masę supilkite atgal į puodą, kuriame virė pienas ir lėtai kaitinkite nuolat maišydami, kol stipriai sutirštės. Sukrėskite masę į konditerinį maišą ir padarykite spiralės formos ornamentą, pradėdami nuo centro.

Kepkite apie 50-60 minučių, arba kol gražiai apskrus ir vidus bus iškepęs. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.

Orginalus receptas: https://nidosreceptai.lt/sveicariskas-obuoliu-pyragas/